Yeni normalde her şey bildiğimizden çok farklı. Eğitim sistemi yeni normalde nasıl bir hal alacak? Okulların açılmasının riskleri nelerdir? Türkiye, okulları açmaya hazır mı? Okullar Ne Zaman Açılacak?

4 Senaryo Mevcut
Bakan Ziya Selçuk, okulların açılma durumuyla ilgili 4 senaryodan bahsediyor. Bunların sadece senaryo olduğunun, henüz bir karar verilmediğinin altını çizerek bu 4 senaryodan bahsedelim.

Okullar Tamamen Açılacak
Okullar, tedbirler dahilinde tamamen açılacak. Yani yeni normal içerisinde eski sisteme devam…
Uzaktan Eğitime Devam
16 Mart’ta uygulanmaya başlandığı gibi, okullar kapanacak ve uzaktan eğitimde gelişmeye devam edilecek. Bakan Selçuk, çok riskli bir durum söz konusu olmadığında bu senaryonun uygulanmayacağını belirtti.
Seyreltilmiş Eğitim
Bu eğitim sistemini Bakan Selçuk şu şekilde açıklıyor: “Mesela; pazartesi, salı günü okullar açtık, bir sınıfın yarısı sınıfa geldi. Çarşamba okul temizlendi. Perşembe, cuma diğer yarısı sınıfa geldi. Cumartesi sınav grupları(8 ve 12. sınıflar), okula geldi. Pazar günü okulu temizledik.” Bakan Selçuk bu sistemi anlatırken, sistemin ders ve müfredat bakımından seyreltilmiş eğitim grubuna girdiğini belirtildi.
İllere Göre Eğitim
Selçuk, eğitime başlandığı zaman illerdeki salgın durumunun göz önünde bulundurulacağını söyledi. Riskli bölgeler ile risk bulunmayan bölgelerde verilecek eğitim şekli değişiklik gösterecek.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yukarıdaki maddelerin dışında bazı eğitim gruplarının, durum ne olursa olsun eğitime açılabileceğini söyledi. Özel eğitim gruplarının bu eğitim grupları içerisinde yer aldığını belirten Selçuk, öğrenci sayısı az olduğu için tehlikenin az olduğunu vurguladı.

Tedbirler Neler?
Bakan Selçuk, tedbirler için Sanayi Bakanlığı ile birlikte hazırlanan kitapçığın göz önünde bulundurulacağını belirtti. Kitapçıkta okul içerisinde bulunan bütün mekanlar için ayrı ayrı tedbirlerin yer alacağını belirtti. Hazırlanan kitapçık ilgili birimlerin her birinde bulunacak. Bütün standartların uygulandığı okullara beyaz bayrak verilecek.
Ders saatleri azaltılabilir. Bazı dersler uzaktan ve yüz yüze olarak iki şekilde verilebilir. Okullarda bulunan geniş alanlar sınıf olarak değerlendirilebilir. Uzaktan eğitim söz konusu olduğunda öğretmen bütün adımlarda izleyici ve denetleyici olarak görev alacak.

1 Milyon Öğrenci Senkron Eğitim Alabilecek
Hibrit eğitimden bahsediliyor. 3. senaryoda bahsedilen durumda öğrenci haftada sadece 2 gün okula gidiyor. Öğrencinin evde kaldığı ve sınıf arkadaşlarının okulda olduğu günlerde, evde olan öğrenci okulda işlenen derse canlı olarak erişebilecek. Canlı olarak erişemediği zamanlarda ise banttan izleme söz konusu olacak. Önceden 20 bin öğrenci aynı anda bağlanabilirken artık bu sayının 1 milyon olduğu da açıklamalarda yer aldı.
Her Türlü Destek
İmkanı olmayan öğrencilere televizyon, bilgisayar gibi desteklerde bulunulduğunu ve eğitimde fırsat eşitliği için her türlü çabanın gösterildiği de Bakan Selçuk’un açıklamasında yer alıyor. Açıklamanın tamamı için linke tıklayabilirsiniz.
Ne olursa olsun birey olarak almadığımız her bir tedbir alınan bütün tedbirlerin aleyhine olacaktır. Salgına karşı bilincimizi arttıralım!
Heey, merhaba! Bikonu’ya ve benim yazıma hoşgeldinn. Ben, Merve Aktaş. 24 yaşındayım. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünden bu yıl mezun oldum. Anlatmayı çok seviyorum, özellikle yazarak anlatmayı. Bunun dışında; yağmur, müzik ve güzel koku vazgeçilmezlerim arasında.
Burada olduğun için ve seninle iletişim kurma fırsatı yakaladığım için çok mutluyum. Güncel haberlerle her gün buradayım ben. Seni de beklerim 🙂